POS system, hva er det? Her er alt du trenger å vite om POS i Norge

Definisjon: POS (Point of sale) er det fremste salgsverktøyet som kommer i kontakt med kunden. Et POS system er et operasjonelt, ofte digitalt verktøy som gjør betaling, bestilling og service mye lettere.

Et POS system er en kasse, eller kassasystem som tillater sømløs kommunikasjon mellom forskjellige komponenter og systemer. Et POS system er designet for å fasilitere en brukervennlig administrasjon av salg for de ansatte. Systemet hjelper også med forvaltning av en forretning for personer med lederstillinger.

POS system - Ipad kasse med telefon og betaling. Et godt kassasystem for 2019 i Norge


Nye POS systemer er som regel bygget på skyteknologi og på internettet. Dette er for å sørge for at diverse komponenter i en bedrift skal kunne kommunisere sammen. Eksempelvis, på en restaurant så kan servitører taste inn en bestilling, som automatisk blir sendt til kjøkkenet. Mens matbestillinger blir sendt til kjøkkenet, så kan informasjon om salg og skatter bli sendt til kontoret til den administrative delen av forretningen.

Som regel så følger det med en POS – Terminal til et POS – System, som tillater sømløs betaling med kort, som blir registrert i den elektroniske journalen ved hver enkel transaksjon.

Lovgivning og regulering av POS – Systemer i Norge

Les vår artikkel om kassasystemlovgningen her. (Kommer)

Med den nye loven om krav til kassasystemer, er det blitt stilt mange krav til produsenter og leverandører av POS-systemer. Vår lovgivende makt har erkjent at det er tungvint for mange bedrifter å sette seg inn i den nye kassasystem lovgivningen som ble iverksatt første januar 2019. Derfor stilles det kun krav til forretningsdrivende å anvende seg av et POS system som er godkjent av skattekontoret. Vi i S8R oppfyller kravene i den nye kassasystemloven, så du kan trygt anvende deg av våre tjenester.

De mer spesifikke kravene som er stilt i den nye kassasystemloven er som følgende

POS – Systemet må kunne registrere vekselkasse på personen som betjener kontantbeholdningen. Systemet må også kunne registrere kontantbeholdning ved start og slutt av arbeidsdag.

POS – Systemet må kunne differensiere, og registrere bruk av forskjellige betalingsmidler som korttype, kontant, gavekort osv.

POS – Systemet må ha en klokke som er stilt til norsk normaltid, og som må kunne stilles til sommertid.

Systemet må også kunne differensiere mellom positive og negative beløp på alle kvitteringer, rapporter og på elektroniske journaler.

Hvis flere brukere samtidig er tilkoblet samme POS – System, så er det er krav om at systemet skal kunne registrere transaksjoner på hver enkel ansatt.

Den elektroniske journalen på POS – System må kunne oppdateres kontinuerlig gjennom arbeidsdagen. Det er også stilt krav til systemet om at det må kunne produsere X-Rapporter, Z-Rapporter, salgskvitteringer og returkvitteringer.

Hvem trenger et godkjent POS kassasystem

Ipad kasse med pos system, enkel og smart kasse betaling for 2019 i Norge

Alle som håndterer kontanter og har en omsetning på over 50 tusen kroner per regnskapsår burde ha et godkjent POS System. Unntaket er de som driver med sesongbasert og sporadisk kontantbehandling som juletresalg, eller salg av varer fra et kjøretøy. Den sistnevnte gruppen har lov til å tjene 3G eller 290 649 NOK i 2018-2019 uten å bruke POS systemer med detaljerte produkterklæringer. Men ettersom det finnes mange gode mobile systemer som opererer på 3G nettet, eller offline i perioder uten internett, så er det liten grunn til å ikke bruke et godkjent POS system.

For å forenkle bokføring av regnskap og ha sømløs kommunikasjon mellom avdelinger og ansatte så er det anbefalt å ha et POS system. Å ha et godt og moderne kassasystem kan gi mange fordeler til din bedrift. Krav til bokføring av skatter, avgifter og inndeling av salg per ansatt er strenge i Norge, og denne prosessen kan simplifiseres med et bra kassesystem.

POS system tilpasset næringsvirksomhet

Krav til hvilke tilpasninger som stilles til et system varierer fra bedrift til bedrift. Men visse næringsvirksomheter har ofte like krav, så derfor finnes det gode standardløsninger for enkelte virksomheter. Disse standardløsningene kan selvfølgelig videre skreddersys for dine spesifikke krav. Her er en liste over enkelte næringsvirksomheter, og hva som er viktig å inkludere i et POS system til den enkelte virksomheten.

Restaurant POS og kassasystem

Restuarant pos system er viktig for handel og effektivitet i kasse og betaling. Her er S8R prima!

– I en restaurant så er det helt essensielt å ha gode løsninger som tilfredsstiller hver enkelt ansatte sine krav til kommunikasjon og sømløs kommunikasjon. Et eksempel er kommunikasjon mellom Back-Of-House og Front-Of-House. Dvs kommunikasjon mellom kjøkken, bar, servitører, managere og verter. Hvis hver enkel seksjon av en stor eller middels-stor restaurant må fysisk gi beskjeder til hverandre vil det sannsynligvis ende med total kaos. Det finnes mange gode forskjellige kassaapparater å velge mellom!

Et godt POS system på en restaurant vil også kunne hjelpe gjester med å få et hurtigere oppgjør ved slutten på restaurantbesøket. Det siste en gjest ønsker er å miste tid grunnet tregt eller et ukorrekt oppgjør. Hvis et oppgjør ikke går som man ønsker, så kan i verste fall restauranten bli hemmet, ettersom en restaurant er satt opp som korthus der alle delene lener på hverandre.

Et godt POS-system er det verdt investeringen?

I et godt POS system for en restaurant, så er det essensielt at systemet tillater kommentarer i bestillinger. Dette er viktig så en servitør lett kan legge til en kommentar på bestillinger til kjøkkenet som nevner eventuelle allergener, eller fjerning av svin i retten for å kunne tilfredsstille religiøse matkrav.

Videre så er det viktig at ledige bord er markert, så en vert i døren kan hjelpe gjester med å sette seg til bords på en hensiktsmessig måte, samt så en food-runner eller servitør vet hvor de skal levere mat og drikke.

Bar – I en bar så er det litt andre krav som er stilt til et POS – System. I de fleste norske barer så er det ofte et par gjenganger som blir bestilt, herunder 0.4, eller et 0.6 glass med øl, G & T eller husets rødvin. Et godt POS bar system vil kunne fange opp trender, og gi god statistikk på hvor mye av hver drikkevare som blir bestilt. Med disse trendene så kan du som manager eller administrator kunne lekke til hurtigknapper for gjenganger, dette vil kunne hjelpe dere på en travel Fredag eller Lørdagskveld.

Bar Pos, point of sale på en bar. En enklere betalingsterminal og ipad kasse fåes med et godt pos system.


I et pos system for en bar så er hurtighet ofte det viktigste. Så at betalingsterminaler og systemet kan kommunisere, så man ikke trenger å oppbevare en kvittering for hver enkel transaksjon kan spare verdifull tid på travle tider. Videre så det viktig at en touchskjermen for baren er lett å bruke, med gode kategoriseringer av type alkohol, miksere, leskedrikk og eventuelt bar snacks.

Butikk POS

Butikk & Retail pos har andre krav til et POS system. Her er det viktig å ha gode systemer for å holde styr på varelager og salg. Et godt system vil kunne holde seg oppdatert på kvantitet av varer, samt enkelt kunne scanne “bar-codes” på varer. Det er selvfølgelig også viktig å ha et system som kan holde styr på vekslepenger og transaksjoner. Med dette så blir det lett å gjøre regnskap på slutten av hvert skift.

Skjønnhet og Velvære har helt andre krav, her er det viktig å kunne fylle opp arbeidsdagen med avtaler og ha en god kalenderfunksjon. Kalenderfunksjonen kan samarbeide med en nettside der kunder kan bestille timer, se priser og se når sin faste frisør eller massør er på jobb.

God oversikt over produkter og tjenester er også viktig. For en frisør så kan det være viktig å ha oversikt over hvor mange hårprodukter som er på lager, og ha gode prisordinger for forskjellige tjenester.

Små og middels-store bedrifter vil ofte kunne slippe unna med en rimeligere løsning som ikke trenger å kunne operere like hurtig som systemet på ditt lokale supermarked. Her er det ofte gunstig med mobile løsninger som kan kjøre på et nettbrett, samt ha en enkel og rimelig printer for kvitteringer.

Hva består et POS system av?

Hva som inngår i et POS system varierer ofte fra næringsvirksomhet til næringsvirksomhet, men det er noen fellesnevnere som ofte er inkludert i et POS system. De er som følgende:

Terminal, en betalingsterminal som ofte samarbeider med POS systemet for å lett kunne vise priser, og føre regnskap.

Touchskjerm, en touchskjerm med et godt og brukervennlig grensesnitt er så og si alltid inkludert i et POS-System pakketilbud, unntaket er hvis det er bare programvaren som kjøpes.

Strekkodescanner, en strekkodescanner er helt essensielt for butikk og retail. Den inkluderes som regel alltid i en POS pakke som leveres til retail.

Pengeskuff, selv om bruken av kontantløs betaling stiger årlig, så er det fortsatt viktig å kunne tilby betaling med kontanter.

Kortleser, en kortleser er viktig for at ansatte skal kunne klokke seg inn. Det er også viktig så systemet kan registrere salg på hver enkel ansatt som betjener systemet.

Kvitteringsprinter, å kunne tilby kvittering ved salg er faktisk lovlig pålagt, så denne er det vanskelig å komme seg unna.

POS Software, et POS programvare er selve hjernen i systemet og tilbys ofte sammen med maskinvare.

Andre viktige elementer i et POS system er:

Offline funksjon, det er helt kritisk for en bedrift å ikke bli lammet hvis internettet skulle forsvinne over en kort periode. Derfor er det viktig at betalingsterminal kan tilby betaling med reserveløsning. Det er også viktig at POS systemet kan jobbe offline frem til internettet fungerer igjen, så den kan resynkronisere seg opp mot skyen.

Inventory management, altså oversikt over varer og varelager er viktig enten du driver en frisørsalong, bar eller butikk. Ofte så kan denne funksjonen programmeres til å automatisk sende bestillinger til leverandører når antallet av en viss vare dropper under et gitt nivå.

Lagring av salgsdata, gode POS systemer vil kunne lagre hva som selges, og hvor mye som selges av hver vare. Det er en god taktikk for å se hva kundene liker best, og for å gjøre aktive inngrep for å kunne markedsføre varer som ikke selges så godt som ønskelig.

Employee management, eller kontroll og planlegging for arbeidstakere er en viktig funksjon. Her kan en manager eller leder kunne se hvor mye og hva som selges av hver ansatt. Dette er et godt verktøy for å kunne kurse og veilede de ansatte. Videre så er det ofte inkludert verktøy for å tildele skift til ansatte, samt verktøy for å se hvem som jobber når, og en kalender hvor ansatte kan se når man jobber.

Hvis du trenger et POS system, kontakt oss her for en uforpliktende samtale om hvilke funksjoner og type POS system som passer best til dine behov. Vi i S8R har kassasystemer fra 295,-/ mnd

7 thoughts on “POS system, hva er det? Her er alt du trenger å vite om POS i Norge

  1. Pingback: Kassaapparat fra S8R | POS System | Betalingsterminal | Bitcon bloggen

  2. Pingback: Våre kassasystemer, levert av S8R. - kassasystem S8R

  3. Pingback: Kassasystemloven - kassasystem S8R

  4. Pingback: Kassaapparat, hvilken passer for meg? - kassasystem S8R

  5. Pingback: Billig kassaapparat, flotte og billige kassaapparater fra S8R

  6. Pingback: Skaff et enkelt kassaapparat til din bedrift med S8R! - kassasystem S8R

  7. Pingback: Restaurant-kasse | POS system til restaurant | S8R

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *